Vikinská bitva Rogar 2017

Vikinská bitva Rogar 2017

I letos se odehrávala vikinská bitva Rogar. Jednalo se již o 11. ročník této akce. A naše dřevěné meče byly u toho!

Každoročně předposlední prázdninový víkend jezdíme se zbožím na vikingskou bitvu do Brdečného u Neveklova. Stejně tak tomu bylo i letos. S organizátory akce – skupinou MIDGARD jsme domluveni, že na tuto tržnici povezeme pouze zboží vhodné k danému období.

Vikingové (vikingr-muži Fjordů, přídavné jméno vikinský[1] spíše než vikingský) byli skandinávští mořeplavci, kteří se v 8. – 11. století vydávali na „viking“ – loupeživé výpravy do jižní a západní Evropy. Pro konsolidující se evropské státy tehdy představovali hrozivé nebezpečí. Z hlediska etnického původu představovali severní větev Germánů. V Evropě byli nazýváni Normany (Francie), Dány (Anglie), Ascomany (Německo) nebo Varjagy (Rus, Byzanc).

Rogar je název každoroční rekonstrukce raně středověké bitvy mezi Vikingy a Slovany odehrávající se na louce severovýchodně od vesnice Brdečný, patřící k obci Křečovice v okrese Benešov ve Středočeském kraji, asi 3,5 km jižně od města Neveklov.

Jak jistě víte, dřevěné meče se nacházejí na každém historickém trhu. Výrobců je dost a ještě více prodejců. Dokonce se k nám již dovážejí dřevěné meče z Číny. Stojí pár šupů a tak i někteří bývalí výrobci přecházejí na systém „koupit a prodat“. O kvalitě zboží z čínského dovozu nemá smysl psát. Jistě ji znáte. Nám šlo vždy zejména o řemeslné provedení a výdrž každého výrobku, který opustil naši dílnu. Na trzích jste tak spolu s námi mohli potkávat i jiné prodejce a porovnat si vzhled předkládaného produktu. Cena se pak samozřejmě odvíjí podle vynaložené námahy. Tak to by byli klasické dřevěné meče rytířské. Ale s vikingskými meči je to jinak.

Jsme jediní výrobci vikinských dřevěných mečů pro děti na českém trhu

Na trhu není jiný výrobce, který by se zabýval replikami vikingských mečů ze dřeva pro děti. Proto máme u pořadatelů zaručenou exkluzivitu, neboť na Vikinskou bitvu Rogar můžeme přivézt vikingské dětské meče pouze my. Na našem pultě jste mohli nalézt nové vikinské helmy, meče, vikingské nože Scramaxsas, vikinské tesáky a spoustu nových kulatých štítů, které budeme postupně přidávat do internetové nabídky. S tímto sortimentem si opravdu rád hraji. Je to zase něco jiného, co nás vytrhne ze zaběhnuté rutiny a mohu tvořit nové tipy a vzory. Zejména kulaté vikinské štíty září pestrými barvami v geometrickém dělení. Ještě se musím na příští ročník polepšit se sekerkami. Těch jsem noc neměl a věřím že se budou líbit. Vždyť sekera patří k základnímu vybavení Vikinga.

Vikinská bitva Rogar 2017 byla velice příjemná, posazená do neveklovských kopečků čisté přírody. Přišlo poměrně dost návštěvníků a navzdory předpovědi nám přálo krásné počasí. Přikládám několik fotek z vikingského ležení.
Pro Dřevěné meče napsal Jiří Havlis

Summary
Pravidelná vikinská bitva v Brdečném u Neveklova
Article Name
Pravidelná vikinská bitva v Brdečném u Neveklova
Description
Vikingská (Vikinská) bitva se odehrávala v Brdečném u Neveklova a Dřevěné meče byly u toho. Vystavovali jsme tam nové vikinské kousky.
Author
Publisher Name
Dřevěné meče
Publisher Logo
Označeno , ,